AkiSaariaho

Ensireaktioita PISA-tuloksiin 06122016

PISA-tulokset julkistettiin hetki sitten. Syvälliseen analyysiin syvennytään myöhemmin, tässä alkuun.

Tytöt ovat menneet oppimistuloksissa maanlaajuisesti puoli vuotta poikien edelle. Tekniikka tuntuu tulosten mukaan kiinnostavan poikia enemmän viihdekäytössä, kun taas tytöillä olisi potentiaalia opiskella teknisiä aloja paljon enemmän. Poikia kuitenkin kiinnostavat tekniset alat uutisen mukaan neljä kertaa enemmän kuin tyttöjä enemmän. Lienevätkö pojat ns. miehisinä pidettyjen aljone vankeina edelleen siinä? Tekniset alat kiinnostavat poikia, koska niin kuuluu olla? Tytöt taas eivät hyödynnä potentiaaliaan, koska perinteisesti heitä ei pidetä niistä kiinnostuneina. Siinä on todellisen asennemuutoksen paikka, jos tähän maahan oikeasti halutaan kasvua.

Alueelliset erot vain lisääntyvät. Tämäkin on valinnan paikka: haluammeko hajautettua Suomea, jossa resurssit oikeasti taataan eri puolille vai keskitymmekö kasvukeskuksiin? Niin kauan kuin politiikkamme keskittyy vähenevien resurssien tulevaisuuteen, tuo valinta pitää tehdä. Kumpaankin ei ole varaa. Jos maamme politiikka hyväksyy suurien rakennemuutosten tulevaisuuden, voimme päästä lisääntyvien resurssien Suomeen. Se ei ole helppo tie eikä sennäköinen Suomi mikä meillä nyt on. Se on mahdollisuuksien Suomi.

Maahanmuuttajien osuus testatuissa oli harmillisen vähän, mutta niistäkin voidaan sanoa, että suunta on ylöspäin. Suomalainen koulujärjestelmä näyttää vahvuutensa juuri tässä: maahanmuuttajien, muualta tulleiden integroimisessa suomalaisiin hyviin arvoihin, joiden etunenässä on oppimisen arvostaminen. Suomi on hyvin pieni yhteiskunta. Jos haluamme säilyä Suomena, meidän on lisättävä maahanmuuttoa, laajennettava näkemystämme osaamisen tunnustamisesta ja sisällytettävä uussuomalaiset vahvasti suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos jännittää liikaa tuijottaa huonoja esimerkkejä maailmalta, voi keskittyä niihin, mitkä ovat onnistuneet paremmin: esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada ja Australia. Ihmisen liike maailmassa on liikettä paikasta toiseen. Se on luonnollista. Mitä helpommaksi teemme sen toisillemme, sitä valoisampi tulevaisuus meillä kaikilla on.

PISA-testejä on tehty vuodesta 2000. Niiden huipputulosten pohjalta Suomea on pidetty koulutuksen mallimaana siis 16 vuotta. Kaikki koulutuksen leikkauspäätökset vaikuttavat Suomen lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Testit kertovat mihin suuntaan olemme menossa. Viimeaikaiset leikkaukset monella osa-alueella - henkilökunnan irtisanomisissa, resurssien väärissä kohdentamisissa, tukiverkostojen heikentämisissä - nähdään tulevissa tuloksissa. Nämä voidaan nähdä ennalta, samoin kuin näiden vuoden 2016 tulokset olivat ennaltanähtävissä. Valintoja, ihmiset. Millaisen Suomen haluamme? Hyvinvoivan vai pahoinvoivan?

PISA-tulosten YLE-uutiseen linkki tässä: http://yle.fi/uutiset/3-9336636

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Aki: "Maahanmuuttajien osuus testatuissa oli harmillisen vähän, mutta niistäkin voidaan sanoa, että suunta on ylöspäin."

Syy on selvä, koska edellisessä Pisassa painotettiin nimenomaan maahanmuuttajavaltaisia kouluja, jopa ylikorostetusti.

http://www.properuskoulu.net/2014/01/pisa-12-tutki...

Toimituksen poiminnat